Istoric

Denumirea adevărată a speciei era – Pavlovnia, dar cu timpul a fost schimbată în Paulownia. A fost numit așa, în onoarea reginei olandeze Anna Pavlovna, fiica țarului rus Pavel I. Tot din acest motiv arborele se mai numește “Princess Tree” sau “Empress Tree”.

220px-Paul_i_russia 220px-Hulst_-_Portrait_of_Queen_Paulowna

În China Paulownia este numit “arborele dragonului“, iar în Japonia – “chiri“. În Japonia Paulownia este crescut încă din anul 200 e.n.

După obicei la nașterea unei fiice în familiile Japoneze, se sădea arborele Paulownia. În momentul când, fiind fată ea se căsătorea, era tăiat și din lemnul obținut se confecționa, pentru cuplu, o ladă de nuntă în care se punea zestrea.

Japonezii i-au atribuit arborelui de paulownia denumiri poetice cum ar fi Emerald sau Imperial. Paulownia făcea parte din viaţa acestor oameni. Îl foloseau în producerea de mobilă, în confecţionarea unor cutii în care îşi ţineau kimonourile, dar şi în construirea caselor. Calitatea extraordinară a lemnului de paulownia şi rezistenţa sa la foc, l-au facut să fie apreciat şi în prezent. Chiar şi în zilele noastre se construiesc case din lemn de paulownia, acest lemn fiind apreciat de către proprietari datorită frumuseţii, calităţii şi siguranţei oferite în caz de incendiu.

Deasemenea, populaţiile din China, Japonia şi din S-E Asiei, au o îndelungată tradiţie în confecţionarea de vaze, statuete de Budha, peşti din lemn şi diverse cutii.

bretter paulownia002

Legenda mai spune:

Dacă se va sădi un arbore Paulownia aproape de locuinta, pasărea Phoenix va veni şi va aduce noroc în casă.

În plan istoric, China este cel mai mare producător de Paulownia. În prezent, numai în China se cresc peste 1,2 miliarde de Paulownia.

În secolul XIX Paulownia a pătruns pe teritoriul SUA. Lemnul Paulowniei se folosea la ambalarea diferitelor obiecte fragile pentru transportarea mărfurilor peste Oceanul Pacific iar seminţele se puneau în cutie, deasemnea pentru protecţie. După desfacerea lăzilor, semințele duse de vânt s-au acomodat la clima locală.

seminte paulownia-blue-500x500

Din anii 70 ai secolului XX, Japonia deja nu mai era în stare să producă volumul necesar de Paulownia, pentru a-și satisface necesitățile, care erau în creștere continuă în piaţa internă. Acolo se prețuiește foarte mult aspectul exterior al acestui lemn, în majoritatea caselor Japoneze persistă măcar un lucru sau obiect de mobilă confecționat din Paulownia.

În anii 90 se formau plantațiile de Paulownia în general în statele central-atlantice și sud-estice. La momentul dat aceste plantații sunt gata pentru cultivarea lemnului ușor de calitate.

În România, Paulownia a ajuns cam în jurul anului 2011 şi până astăzi s-a dezvoltat şi a devenit tot mai cunoscut, fiind mediatizat tot mai des.

Dacă vrei să dai viaţă, plantează un arbore!

d_10002-paulownia

Reclame

Un gând despre &8222;Istoric&8221;

  1. Pingback: Istoric | Spaţiul utilizatorului Sonel2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s